PHILIPSBURG – Het was een historisch moment, zo vatte de overenthousiaste schoolbestuurder van de Sint Maarten Academy samen. De komst van prinses Beatrix, de uitreiking van het eerste exemplaar van het geschiedenisboekje dat is uitgegeven in het kader van de viering van 200 jaar koninkrijk, en de volgens hem bijna buitenwereldse optredens van zijn ‘hoogst getalenteerde, hoogst intelligente’ leerlingen.
Een beetje historisch was het ook wel. De Academy is 42 jaar geleden opgericht voor Engelstalig onderwijs en is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen school met duizend leerlingen. Voor het eerst waren die allemaal bij elkaar gebracht op de met bomen omzoomde binnenplaats van de school, waar de scholieren met on-Nederlandse zelfdiscipline en orde een plekje hadden gevonden in de zon.
Muziek, zang en dans zorgden voor een passende feestelijke sfeer en in het openingsgebed waren extra woorden gewijd aan Beatrix ‘van wie wij allemaal houden’. Dat de prinses nu op deze school kwam, werd zeer gewaardeerd. Bij koninklijke bezoeken wordt meestal de nadruk gelegd op Nederlandstalig onderwijs. Zo waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima in november nog aan de overkant van de Academy, bij een school waar Nederlands voorop staat.
Tijdens het bezoek werd het boekje Eenheid en Verscheidenheid gepresenteerd door Ank Bijleveld, voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. Het werkje vertelt vanuit Caribisch perspectief de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en de zes eilanden en verschijnt in vijf talen. De Sint Maarten Academy mocht dan de eerste exemplaren krijgen, de overige middelbare scholen op de eilanden worden een dezer dagen ook bevoorraad, aldus Bijleveld.