Koning Felipe geniet in Spanje brede waardering. Dat blijkt uit een enquête die is gehouden om de steun te meten voor de monarchie. Hij krijgt van de ondervraagden een waarderingscijfer van 7,4, veel hoger dan welke politicus dan ook. Maar liefst 76,2 procent van de ondervraagden vindt dat Felipe een ‘goede koning’ is.
Dat betekent volgens de krant La Razon dat de koning ook steun geniet buiten aanhangers van de traditionele middenpartijen, die doorgaans geen tegenstander zijn van de monarchie. Slechts 14,5 procent van de Spanjaarden vindt dat de in 2014 aangetreden koning Felipe zijn werk niet goed uitvoert. Een grote meerderheid (87,3 procent) meent dat de troonsopvolging succesvol was.
De monarchie zelf komt er ook niet slecht vanaf. De ondervraagden geven die een waarderingscijfer van 7,2. Het zijn niet alleen ouderen die een hoog cijfer gaven, aldus La Razon. Bij jongeren (18 tot 29 jaar) is het nog altijd 6,5. Er is dan ook geen brede steun voor het houden van een referendum mt de vraag of de koning moet worden ingeruild voor een president. Slechts 29,8 procent van de ondervraagden is daar voor. Bij de jongeren ligt het percentage hoger: 51,1 procent.
Catalonië
Bij de enquête is ook gevraagd naar de rol van koning Felipe bij onafhankelijkheidsstreven van de autonome regio Catalonië. Een kleine 52 procent meent dat de koning, die later deze maand vijftig wordt, een actievere rol moet spelen, terwijl 37 procent vindt dat hij al genoeg heeft gedaan.
De Spanjaarden blijken groot voorstander (80,9 procent) van aanpassing van de grondwet die dit jaar veertig jaar bestaat. Eén van de wijzigingen moet zijn dat het bij de troonopvolging geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen jongen of meisje. Dat is nu nog wel het geval. Als in het gezin van Felipe en Letizia nu nog een jongen geboren zou worden, dan zou die voorrang krijgen op zijn zusjes Leonor en Sofia.