Spanje kijkt afgunstig naar Oranjes

Vorsten

05/01/2018 1:29 pm

Spanje had er na het aftreden van koning Juan Carlos beter aan gedaan het voorbeeld van Nederland te volgen. Daar werd koningin Beatrix na de troonswisseling weer prinses, om het verschil met haar vorige positie en met het staatshoofd duidelijk te maken. In Spanje echter werd besloten dat Juan Carlos voor de rest van zijn leven koning zou blijven en zijn echtgenote Sofia koningin. “Dat heeft voor veel verwarring gezorgd. Opeens hadden we twee koningen en twee koninginnen”, schrijft de krant ABC vrijdag ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van ‘el rey emerito’.

Dat Juan Carlos koning bleef was uit respect voor zijn verdiensten, maar leidde volgens de koningsgezinde krant ook tot de noodzaak voor de nieuwe koning Felipe VI om in de eerste jaren van zijn regering meer afstand te bewaren tot zijn vader dan anders misschien nodig was geweest. In Nederland was die verwarring er niet. Het Spaanse hof en de media zijn gaan berichten over ‘koning-emeritus’ Juan Carlos om onderscheid te kunnen maken tussen de regerende koning en de gepensioneerde vorst. Dit overigens zeer tegen de zin van Juan Carlos want zijn titel was officieel niet gewijzigd.

Spanje is niet het eerste land waar met enige afgunst naar het in Nederland gekozen model wordt gekeken. In België is er eerder ook over gedebatteerd. Na het aftreden van koning Albert II waren er opeens drie koninginnen – Fabiola, Paola en Mathilde – en twee koningen, Albert en Filip. ‘Koningspaar naar Rome’ kon twee verschillende dingen betekenen, en oud-koning als aanduiding voor Albert was fout. Hij was immers nog steeds koning, ook al regeerde hij niet meer. De Nederlandse oplossing waar koning(in) is voorbehouden aan het staatshoofd was eenvoudiger geweest.