Prins Charles viert dinsdag zijn 69ste verjaardag. De Britse troonopvolger stond afgelopen weekeinde volop in de aandacht omdat zijn 91-jarige moeder koningin Elizabeth de kranslegging bij de Cenotaph ter gelegenheid van Remembrance Sunday aan hem overliet. Waarnemers zagen daarin de voorbode van de overdracht van meer taken aan de prins van Wales, zonder dat hij een stap dichter bij de troon komt.
Charles heeft in het verleden al eens gezegd het soms frustrerend te vinden om te moeten wachten op een taak die hij door het klimmen der jaren steeds korter zal kunnen uitvoeren. Charles was drie jaar toen zijn moeder koningin werd. Hij wacht inmiddels al 66 jaar op zijn beurt, langer dan wie dan ook in de Britse koninklijke historie. Zijn betovergrootvader Edward VII zat iets meer dan 59 jaar in de wachtkamer alvorens hij zijn moeder koningin Victoria kon opvolgen.
Aan het verlangen om zelf het koningschap te bekleden na zoveel jaren van intensieve voorbereiding, zit ook een macabere of op zijn minst trieste kant: de voorganger moet eerst sterven. In vroeger eeuwen wilde een kroonprins de koning nog wel eens een kopje kleiner maken – andersom kwam minstens zo vaak voor – maar Charles zal zijn moeder niet een zetje geven wanneer ze de trap afloopt.
Overslaan
Hij heeft zelf ook gezegd uit te kijken naar het moment waarop hij de troon kan bestijgen, maar tegelijkertijd wenste hij dat het nog even zou duren omdat hij zijn moeder een lang en gezond leven wenste. Aangezien de Queen niet aan de mogelijkheid van aftreden denkt, moet Charles dus geduld hebben, zeker als Elizabeth net zo oud wordt als haar eigen moeder (101).
Vervelend voor de prins van Wales is wel dat in opiniepeilingen de ruime meerderheid van de ondervraagden vindt dat hij moet worden overgeslagen ten gunste van zijn zoon prins William. Dit weekeinde nog liet een enquête zien dat 55 procent van de ondervraagden dat wilde. Die optie is er overigens niet, maar het geeft wel aan dat Charles in de mogelijk korte tijd die hem is gegeven als koning moeite zal hebben om indruk te maken of zijn stempel te drukken op de monarchie.
Zijn betovergrootvader Edward VII was een soortgelijk lot beschoren: hij regeerde slechts negen jaar. Hij stierf op zijn 68ste – een jaar jonger dan Charles nu.