Hertogin van Alva genoemd als Schotse queen

Vorsten

20/02/2014 7:50 pm

EDINBURGH – De hertogin van Alva is een goede kandidaat voor de troon van Schotland als dat land in september besluit tot losmaking uit het Verenigd Koninkrijk. Dat de 87-jarige hertogin steenrijk is, is voor het armlastige Schotland mooi meegenomen zo schrijft de Britse krant The Daily Telegraph. Schotland moet dan wel opschieten, gezien de leeftijd van Doña María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva, 18e hertogin van Alva de Tormes.

Schotland had tot 1603 een eigen koninklijke familie, de Stuarts. In dat jaar werd koning James VI als James I ook koning van buurland Engeland en het bijbehorende Wales. Die ‘vereniging van de kronen’ werd in 1707 geformaliseerd in een ‘verenigd koninkrijk’, Groot-Brittannië, onder koningin Anne.

Haar vader James VII (in Schotland) en II (in Engeland) was in 1688 verdreven door haar oudere zus Mary en de Nederlandse stadhouder Willem III, die daarna ook koning van Engeland en Schotland werd. Het parlement verklaarde James en zijn katholieke kinderen vervallen van hun rechten. Dat zorgde voor een probleem want toen Anne door geen van haar kinderen werd overleefd. Er moest toen worden teruggegrepen op de familie van een kleindochter van James VI, die in Hannover woonde. Haar zoon George kwam in 1714 op de troon, die daarmee overging van de Stuarts op het huis Hannover.

Stamboom

Maar dat wilde niet zeggen dat er geen Stuarts meer waren. James VII & II had ook een stel buitenechtelijke kinderen, onder wie James Fitz-James, van wie de huidige hertogin van Alva afstamt. De hertogen van Alva, beroemd en berucht als wrede onderdrukkers in de Nederlandse geschiedenis, behoren tot de allerhoogste Spaanse adel en hebben meer priviliges en titels dan wie dan ook. In het Guinness Book of Records staat de excentrieke hertogin Cayetana ook als zodanig vermeld.

De hertogin heeft voor de Schotse troon concurrentie van hertog Franz van Beieren, die bij het terugwandelen in de stamboom eerder in aanmerking komt en door de ‘jacobisten’ – de aanhangers van James – ook als ‘koning’ wordt aangemerkt. De Schotse premier Alex Salmond heeft echter andere plannen. Hij wil gewoon koningin Elizabeth houden en zover bekend wil de vorstin ook koningin van Schotland blijven.

Dat Britse media nu beginnen over de hertogin van Alva komt door de obstructiepolitiek van premier David Cameron. Die heeft de Schotten al laten weten dat ze bij onafhankelijkheid de pond niet mogen houden en de speculatie is dat hij de Schotten ook de koningin wil onthouden.