NOS-portret over oorlogsjaren van Juliana

Vorsten

12/02/2014 4:52 pm

HILVERSUM – Tien jaar na het overlijden van koningin Juliana komt de NOS met het tv-portret Juliana in de oorlog. Volgens de omroep vormen de oorlogsjaren een nagenoeg vergeten periode uit het leven van de oud-vorstin.

”In de geschiedschrijving en in ons collectieve geheugen overheerst het beeld van de jonge prinses Juliana die in 1940 in Canada een veilig heenkomen moet zoeken met de kleine prinsesjes om zo de toekomst van de troon veilig te stellen. Een ‘gewone mevrouw’ met haar spelende kinderen. Maar dat beeld is niet helemaal waarheidsgetrouw”, stelt de omroep. ”Uit onderzoek van NIOD-historicus Jolande Withuis en uit een zoektocht in verschillende nationale en internationale beeldarchieven blijkt dat het moet worden bijgesteld.”

“Haar plaats was bij haar kinderen”, schreef zelfs de bekende historicus en WOII-expert Loe de Jong. Niet veel mensen weten nog dat de prinses in die tijd vele reizen maakte en toespraken hield om steun te zoeken voor het onder de oorlog gebukt gaande Nederland. Zo raakte ze onder meer bevriend met de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt en zijn vrouw Eleanor.

Toespraken

Juliana bezocht tussen 1940 en 1945 vanuit Canada niet alleen de VS, maar ook de Antillen, Suriname, Venezuela en de Dominicaanse Republiek; ze inspecteerde troepen en koopvaardijschepen en stak een handje toe bij het Rode Kruis. Maar bovenal hield ze een groot aantal toespraken over de oorlog in Nederland en de noodzaak om die te winnen.

Het vergeten beeld van een strijdbare prinses is herontdekt door socioloog en NIOD-historicus Jolande Withuis, die werkt aan een omvangrijke biografie van de voormalige vorstin. In maart verschijnt een voorpublicatie van de biografie onder de titel Juliana’s vergeten oorlog. In het NOS-portret Juliana in de oorlog komt Withuis aan het woord en ook professor Cees Fasseur, de auteur van de biografie Juliana & Bernhard. Het portret wordt op woensdag 5 maart op Nederland 2 uitgezonden.