AMSTERDAM – Met veel toeters en bellen werden vorige week de drie kunstenaars gepresenteerd die het officiële staatsieportret van koning Willem-Alexander mogen maken. Vier dagen later is er al een rel ontstaan over een van de uitverkorenen. Het ontwerp waarmee kunstenares Iris van Dongen de lucratieve opdracht binnensleepte, is volgens fotograaf Koos Breukel regelrecht jatwerk.
Breukel stelt maandag in NRC Handelsblad dat Van Dongen een portret dat hij in 2012 van de koning maakte, heeft nagetekend en ingediend als schetsontwerp voor het uiteindelijke portret.
Vorig jaar werden twaalf kunstenaars door het Mondriaan Fonds uitgenodigd een ontwerp in te leveren voor het nieuwe staatsieportret. Daarvoor moesten zij zich baseren op bestaande foto’s en filmpjes van de nieuwe vorst. Het ontwerp van Van Dongen werd samen met twee andere werken tot winnaar uitgeroepen. Willem-Alexander zal persoonlijk poseren voor de definitieve staatsieportretten van Van Dongen, fotografe Rineke Dijkstra en kunstenares Femmy Otten. Alle drie krijgen ze daarvoor 75.000 euro.
Auteursrecht
Breukel spreekt van ‘gesubsidieerd plagiaat’. Volgens NRC baseerden ook de andere twee winnaars zich op foto’s van Breukel, maar dan op portretten waarvan hij het auteursrecht had afgestaan.
Van Dongen laat aan het dagblad weten dat ze wel degelijk heeft verwezen naar het gebruik van het werk van Breukel. ”In alle interviews die ik vorige week gaf, heb ik zijn naam genoemd. Dat media dat niet melden, daar kan ik niks aan doen.” Ook baseerde zij zich voor haar schets op een foto van royaltyfotograaf Jeroen van der Meyde. Diens naam noemde ze tijdens de presentatie van haar winnende ontwerp.
Koos Breukel is een bekende portretfotograaf. Hij maakte de eerste staatsiefoto’s van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.