De Japanse regering gaat de wet die alles betreffende het keizershuis regelt, aanpassen. Dat hebben regeringsbronnen zaterdag laten weten aan nieuwsagentschap Kyodo. Wetswijzigingen zijn nodig om het mogelijk te maken voor de keizer om af te treden, maar zijn ook noodzakelijk om het keizershuis ook in de toekomst te laten functioneren nu er nauwelijks nog mannelijke leden zijn.
De regeringsplannen zouden in december, wanneer keizer Akihito 83 jaar wordt, moeten worden gepresenteerd en volgend jaar in het parlement besproken. De weg is dan vrij voor de keizer om indien gewenst af te treden. Volgens dezelfde bronnen is de keizer dat niet van plan, maar wil hij die mogelijkheid wel hebben wanneer zijn gezondheid hem in de steek laat.
Voorstellen van de Keizerlijke Hofhouding om zijn agenda tot een minimum te beperken heeft de keizer, die sinds 1989 op de troon zit, naar verluidt afgewezen. Hij wil, zo lang hij keizer is, zijn grondwettelijke taken uitoefenen. De Hofhouding zou nu naar een geschikte gelegenheid zoeken voor de keizer om zijn wensen aan de bevolking kenbaar te maken.
Uitsterven
Eerder deze week meldde nieuwszender NHK dat de keizer op termijn wil aftreden. En hoewel de Keizerlijke Hofhouding het bericht ontkende, zorgde het nieuws voor een schok. In het parlement zeiden leden van zowel de regeringspartij als de oppositie dat aan een dergelijke wens van de keizer gehoor moet worden gegeven, en dat de wet moet worden aangepast. Aftreden is namelijk onder de bestaande wet niet mogelijk. Een andere optie is een regentschap van kroonprins Naruhito.
De regering moet zich tevens buigen over het gegeven dat er in de generatie na Akihito en diens zoons Naruhito en Fumihito (Akishino) slechts één mannelijke nakomeling is geboren, de nu negenjarige prins Hisahito. De wet voorziet niet in troonopvolging door vrouwen en bepaalt tevens dat prinsessen na hun huwelijk automatisch geen lid meer zijn van de koninklijke familie. Dat betekent, gezien de samenstelling van de familie, dat er nauwelijks nog meetellende leden over zijn. Om het keizershuis voor uitsterven te behoeden, moet de wet worden aangepast.