Koning Willem-Alexander heeft zijn werkbezoek aan Beieren gebruikt om alvast vooruit te kijken naar de opening volgende week van het gebouw van het Internationaal Strafhof in Den Haag, en het zeventigjarig jubileum van het Internationaal Gerechtshof. Dat deed hij door in Neurenberg het paleis van justitie te bezoeken waar na de Tweede Wereldoorlog de zogenoemde Neurenberger processen zijn gehouden tegen de kopstukken van nazi-Duitsland.
Het Internationaal Strafhof staat in de traditie van de ‘Neurenberger principes’ aldus de koning in een korte terugblik op zijn tweedaagse bezoek aan de grootste Duitse deelstaat. Hij vond het belangrijk naar de bron daarvan te gaan. Bij het strafhof worden personen berecht die worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en genocide.
In het Justizpalast kreeg hij samen met koningin Máxima een rondleiding door het Memorium, waar wordt verhaald over de processen tegen nazi-leiders als Hermann Göhring en de destijds in Nederland actieve Arthur Seyss-Inquart. Ook de opvolgers van het Neurenberg Tribunaal kwamen aan bod in de deelexpositie ‘Van Neurenberg naar Den Haag’.
Vervolgens ging het gezelschap naar ‘Saal 600’ waar destijds de berechting van de oorlogsmisdadigers plaatsvond. Willem-Alexander noemde de plek ‘indrukwekkend’. “Wat we hier hebben gezien wordt in Nederland voortgezet”, maakte hij zelf ook de verbinding tussen Neurenberg en Den Haag.