AMSTERDAM – Prins Constantijn heeft woensdagmiddag de discussie over Zwarte Piet aangehaald in zijn toespraak bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Hij deed dat toen hij sprak over de nieuwe media die de wereld steeds dichterbij brengen.
Dat betekent dat mensen zich een mening vormen over Afrikaanse leeuwen en Amerikaanse tandartsen, maar ook over ‘black pete’. “Het verre staat bij ons op de stoep en het nabije is in het oog van de wereld”, aldus Constantijn, die zijn toespraak hield als erevoorzitter van het Prins Claus Fonds. “We zijn gauw geshockeerd en vaak gedwongen ons een oordeel te vormen zonder de omstandigheden te kennen.”
De nieuwe media zorgen ook voor verwarring, in plaats dat het mensen bij elkaar brengt aldus de prins. Gebeurtenissen als de terreuraanslagen in Parijs, Nigeria en Beiroet, de situatie in Syrië, de vluchtelingenstroom. “Hoe moeten we dat begrijpen, hoe daar wijs uit te worden, hoe kunnen we de ander begrijpen”, vroeg Constantijn zich af. Het antwoord lag in de basis van het fonds: het gaat om mensen, zei de prins. “We moeten investeren in het bouwen van bruggen en begrip, niet omdat het leuk is om te doen, maar omdat de wereld in toenemende mate is verbonden.”
Fotografe
Dat bracht hem bij het werk van hoofdwinnares Newsha Tavakolian, een fotografe uit Iran, die zich sterk maakte om vrouwen een stem te geven en jonge fotografen bij te staan. Of zoals de jury het uitdrukte: ‘Zij wordt gehuldigd omdat zij mensen verbindt door middel van fotografie, en bijdraagt tot intercultureel begrip en mededogen’.
“Zij vertelt ons door haar werk te luisteren naar de ongehoorde stemmen van vrouwen die niet kunnen zingen en te kijken naar de gevoelens van anderen.” Tavakolian benadrukt dat de stem van een vrouw niet zomaar kan worden genegeerd. “Als je die het zwijgen oplegt, vervormt de maatschappij. Dat kan ik alleen maar met mijn hele hart ondersteunen, maar meer nog met mijn hersenen”, aldus Constantijn, die daarna de prijs overhandigde.