KERKRADE – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdagmiddag in Schacht Nulland in Kerkrade een indringend gesprek gevoerd met oud-mijnwerkers van de Domaniale mijn. Die vertelden over hun jeugd en werkzame leven in de mijn, met veel persoonlijke drama’s maar ook de koempel-mentaliteit van ‘kan niet, bestaat niet’.
De Domaniale mijn was de oudste steenkolenmijn van Nederland die 200 jaar geleden in handen van de staat kwam. De mijn werd in augustus 1969 gesloten. In één van de oude mijnschachten is een museum en expositieruimte ingericht om de herinnering aan het mijnverleden in stand te houden. Daar nam het koningspaar een kijkje en vond ook het gesprek plaats. Aansluitend was er ook een gespreksronde over de toekomst van de streek, en de sociale en andere problemen.
Het koningspaar brengt een streekbezoek aan de voormalige Mijnstreek, waarbij ze kijken naar de overgang van dit deel van Limburg van totale dominantie van de mijnbouw naar een toekomst met ‘innovatieve’ nieuwe economische mogelijkheden. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de sluiting van de mijn werd aangekondigd.
Vanuit Kerkrade gaat het koninklijk gezelschap door naar Heerlen, waar onder meer uitleg volgt over de economische impulsen voor de tot Parkstad omgedoopte regio.