LONDEN – Koningin Elizabeth II is na woensdag de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis. Ze zit dan langer dan 63 jaar en zeven maanden op de troon, langer dan de negentiende-eeuwse koningin Victoria.
De 89-jarige koningin is nog altijd relatief gezond en heeft steeds gezegd dat ze doorgaat tot de dood. Ze is staatshoofd van zestien landen en voorzitter van het Gemenebest van 53 landen.
De altijd keurige Elizabeth krijgt soms het verwijt dat ze te onzichtbaar is, maar in 2012 zei 90 procent van de Britten dat ze een goede koningin is.
Schandalen
De Britse monarchie raakte aan het eind van de vorige eeuw in diskrediet door een reeks schandalen. Drie kinderen van Elizabeth en prins Philip, Charles, Anne en Andrew, kregen huwelijksproblemen, die breed werden uitgesmeerd in de pers. Alleen de jongste zoon Edward bleef verschoond van relletjes.
De dood van de enorm populaire prinses Diana in 1997 betekende het dieptepunt voor Elizabeth. Zij leek onverschillig te blijven onder de dramatische dood van haar voormalige schoondochter en weigerde in eerste instantie de vlag op Buckingham Palace halfstok te hangen. Dat leidde tot een ware volkswoede. De vorstin nam daarna een pr-manager in de arm. De Windsors gingen minder overdadig leven, kozen vaker een lijnvlucht of de trein en gingen akkoord met een bevriezing van hun toelage.
Rustiger vaarwater
Elizabeth gaf in 2005 eindelijk toestemming aan Charles om te trouwen met zijn grote liefde Camilla Parker Bowles. Charles’ zoons William en Harry gedragen zich over het algemeen netjes, waardoor het Britse koningshuis eindelijk in rustiger vaarwater kwam.
Het huwelijk tussen William en Kate en de geboorte van hun kinderen George en Charlotte gaven de meeste Britten weer reden het koningshuis te koesteren. Dat geeft Elizabeth de gelegenheid meer toe te geven aan haar hoge leeftijd. Vooral de grote reizen laat ze tegenwoordig liever over aan haar kinderen en kleinkinderen.