Deense troonswisseling begint om 14.00 uur

Vorsten

04/01/2024 5:41 pm

De Deense troonswissel is door het ongewone besluit van koningin Margrethe om af te treden nu al historisch te noemen, maar grootse gouden spektakels zoals in het Verenigd Koninkrijk zullen niet te zien zijn. Hoewel er geen reden is voor mineur, wordt de troonswissel een sober geheel. Er zijn geen buitenlandse (koninklijke) gasten aanwezig en een echte kroning of inhuldiging van de nieuwe koning is er niet.

Programma

De troonswisseling begint zondag 14 januari om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur, zo maakte het Deense hof donderdag bekend. Op die dag volgt kroonprins Frederik zijn moeder, koningin Margrethe, op als vorst van Denemarken.

Iets over half twee ‘s middags rijdt koningin Margrethe per koets van Amalienborg naar Christiansborg. Vlak daarvoor leggen kroonprins Frederik, kroonprinses Mary en prins Christian per auto dezelfde route af. De activiteiten starten om 14.00 bij kasteel Christiansborg met een zitting van de Deense Raad van State, waarbij Frederik en Margrethe hun handtekening zetten. Margrethe vertrekt dan per auto terug naar Amalienborg.

Om 15.00 uur leest koning Frederik vanaf het balkon een verklaring voor en zal hij zijn nieuwe motto uitspreken. Om 15.10 klinken er drie keer 27 saluutschoten en wordt de koninklijke standaard gestreken op Christian IX’s Palace (het woonvertrek van Margrethe) en wordt de standaard gehesen op Frederik VIII’s Palace waar de nieuwe koning met zijn gezin woont. Om 15.30 rijdt het nieuwe koningspaar per koets terug naar Amalienborg.

Aanwezige familieleden

Deze week werd bekend dat prins Joachim, de enige broer van kroonprins Frederik, vanuit zijn woonplaats Washington naar de troonswissel komt. Zijn gezin blijft thuis. De familie van kroonprinses Mary wordt vertegenwoordigd door haar oudste zus, lees hier waarom haar vader niet bij het historische moment is.

De bruiloftskoets

Voor de speciale gelegenheid is een bijzondere koets in gereedheid gebracht die eerst koningin Margrethe zal vervoeren en daarna het nieuwe koningspaar. Het Deense hof vertelt hier meer over de voorbereiding.

Na de troonswissel

Op maandagochtend 10.00 bezoekt de koninklijke familie een bijeenkomst en receptie in het Deense parlement ter ere van de troonswissel. Zondagmiddag om 14.00 is de familie bij een speciale kerkdienst in de kathedraal van Aarhus.

Volg de gebeurtenissen online

Vorsten is in Kopenhagen en doet via de socials verslag van de troonswissel. Volg het laatste nieuws op Instagram via @vorsten_nl.


Meer Denemarken