BARCELONA – Alles wat met het koningshuis te maken heeft, ligt gevoelig in Catalonië. Daar is een grote politieke stroming die wil dat de autonome regio zich losmaakt uit Spanje en onafhankelijk wordt. De grondwettelijke taak van koning Felipe is echter om zijn rijk bijeen te houden.
De verscheidenheid en verschillen tussen de regio’s maken Spanje juist zo sterk, aldus de koning, die de kwaliteiten van een evenwichtskunstenaar nodig heeft om de balans te bewaren tussen het centrale gezag in Madrid en de nationalisten in de verschillende regio’s. Catalonië ligt al weer enige tijd op ramkoers met de regering van premier Mariano Rajoy in Madrid.
In september zijn er vervroegde regionale verkiezingen en de Catalaanse minister-president wil daar een verkapt referendum van maken over onafhankelijkheid. Als hij wint, dan staat Catalonië zes maanden later op eigen benen. Onzin, aldus Rajoy eerder deze week en donderdag liet ook Felipe van zich horen, uitgerekend tijdens een toespraak in Barcelona.
“De rechtstaat is geen formaliteit, de wet is de bron van legitimiteit en een essentiële voorwaarde voor een democratisch samenleven in vrede en vrijheid”, aldus de koning bij de afstudeerplechtigheid voor nieuwe rechters. Een duidelijke boodschap aan Catalonië om zich aan de wetten van het land te houden, aldus Spaanse waarnemers.
Maar in het gemeentehuis van Barcelona namen ze donderdag alvast een voorschot op de gewenste nieuwe orde. Burgemeester Ada Colau gaf opdracht het borstbeeld van koning Juan Carlos uit de raadszaal te verwijderen, hetgeen ook gebeurde. Op zich niet vreemd, na het aftreden van de koning vorig jaar, maar een beeld van zijn opvolger Felipe kwam er niet voor in de plaats. Een teken aan de wand, vonden Spaanse media.