Jubileumboek Cultuurfonds voor de koning

Vorsten

16/06/2015 11:17 am

AMSTERDAM – Koning Willem-Alexander heeft dinsdag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam het boek Een mecenas van belang ontvangen. Het boek is uitgegeven ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het werk, waaraan jaren van onderzoek vooraf gingen, geeft een beeld van wat het fonds in driekwart eeuw voor Nederland heeft betekend en wat de impact van het fonds is geweest.

Voor de overhandiging gaf Paul Schnabel, als voorzitter van de adviescommissie van de beurzen van het fonds, aan dat er 163.000 keer geld is uitgekeerd voor een totaal van 680 miljoen euro. Vooral de afgelopen twintig jaar gaat het hard, aldus Schnabel.

Het fonds begon in 1940 als strijdfonds. Prins Bernhard wilde geld ophalen om Spitfires te kopen, voor de strijd tegen nazi-Duitsland. Er werd 20 miljoen gulden opgehaald, goed voor honderd vliegtuigen en meer oorlogstuig waaronder een hospitaalschip. In 1950 ging het fonds verder als cultuurfonds dat niet alleen financiële steun geeft aan honderden projecten, maar jaarlijks ook de Zilveren Anjer toekent.

Beeldenpark

Prinses Beatrix reikte die dinsdag uit aan Hib Anninga, stichter van het volgens de jury ‘oogverblindende’ landgoed en beeldenpark Anningahof in Zwolle. De mooist denkbare expositieruimte voor eigentijdse beeldhouwkunst, dat binnenkort overigens ruw in tweeën wordt gesneden voor de aanleg van de N340.

De bij de gemeente Deventer werkzame Herman Lubberding, omschreven als een ,,wijze en voorbeeldige schatgraver”, kreeg een Zilveren Anjer voor zijn ,,onmisbare bijdrage aan het archeologisch erfgoed en de culturele historie van Deventer en wijde omgeving”. Millicent ‘Dudi’ Smeets-Muskus, onder meer verantwoordelijk voor de restauratie van de Fortkerk op Curaçao en talloze culturele projecten, werd voor al dat werk geroemd als ,,mooiste sieraad” van het eiland. Ook zij kreeg uit handen van de prinses een Zilveren Anjer.