ST JOHN’S – Koning Willem-Alexander begint woensdag in Ottawa aan zijn vijfde staatsbezoek sinds zijn aantreden op 30 april 2013. Canada is een logische keuze in het jaar dat de zeventigste verjaardag van de bevrijding wordt gevierd. Een ontmoeting met veteranen is één van de hoogtepunten van de eerste dag van hun bezoek.
In voorgaande ‘ronde’ jaren was de koninklijke familie ook in Canada om de veteranen te bedanken die in 1944 en 1945 een rol speelden bij de verdrijving van de Duitsers uit Nederland. In 2005 en 2010 reisden prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven naar Canada, het geboorteland van de prinses.
Willem-Alexander is al regelmatig in Canada geweest. In 2010 was hij met zijn hele gezin in Vancouver waar toen de Olympische Winterspelen werden gehouden en de prinsesjes met eigen ogen met ontzetting schaatser Sven Kramer een verkeerde wissel zagen maken. Amalia maakte toen als troost voor de Fries een tekening. Willem-Alexander keek namens het IOC in de jaren daarvoor ook toe op de voorbereidingen van Vancouver op het sportfestijn.
Geschiedenis
Canada heeft ook een speciale plek in de familiegeschiedenis van de Oranjes als de plaats waar prinses Juliana tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar dochters Beatrix en Irene, en na 1943 ook de in Ottawa geboren Margriet, in ballingschap woonde. Juliana was niet alleen, ook haar vriendin Martine Roëll-Court van Krimpen ging met haar dochtertje Renée mee. Haar man bleef in Nederland achter en werd door de Duitsers gefusilleerd.
Renée Roëll, die zich later ook in Canada vestigde, werd de beste vriendin van Beatrix en later ook peettante van Willem-Alexander. Bij alle belangrijke Oranjegelegenheden was zij aanwezig, zo ook bij de inhuldiging in 2013. Na koningin Margrethe in maart is zij de tweede peettante die de koning opzoekt.