Prins Jaime: mensheid kan nog winnen, net als atlete Hassan

Vorsten

06/10/2021 6:07 pm

De Nederlandse klimaatgezant, prins Jaime de Bourbon de Parme, ziet steeds meer “momentum” ontstaan om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hij hoopt dat de mensheid een voorbeeld zal nemen aan topatlete Sifan Hassan, die viel op de 1500 meter, maar vervolgens naar olympisch goud rende op de 5 en 10 kilometer. “We zijn als team humanity gestruikeld, maar we kunnen nog winnen.”

Willen we de klimaatverandering nog beperken, dan moeten we “met zijn allen aan de bak”, zei de zoon van prinses Irene tijdens een bijeenkomst van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Jaime werd in april benoemd. Hij gaat begin volgende maand samen met premier Mark Rutte naar de klimaattop COP26 in Glasgow.

De verwachtingen van die top zijn hoog, mede door het jongste rapport van VN-klimaatpanel IPCC. Het panel van klimaatwetenschappers waarschuwde daarin dat het klimaat steeds sneller verandert. Dat dit door toedoen van de mens komt, die steeds meer koolstofdioxide (CO2) naar de atmosfeer uitstoot, is volgens de wetenschappers inmiddels overduidelijk.

Second opinion

De klimaatgezant, neef van koning Willem-Alexander, merkte op dat sommige mensen toch nog liever wegkijken. “Dat is begrijpelijk. Je wilt het liefst wegduiken voor slecht nieuws. Als een arts je vertelt dat je kanker hebt, ga je misschien ook op zoek naar een second opinion. Maar het beeld is steeds scherper geworden.”

Prins Jaime memoreerde dat in 1989 al een eerste poging werd gedaan om in Noordwijk afspraken te maken over vermindering van de CO2-uitstoot. “Was het toen maar gelukt.” De huidige stand van zaken is volgens hem “niet heel mooi”. Hij ziet diverse obstakels voor het maken van goede afspraken over het tegengaan van klimaatverandering, zoals economische belangen en China dat zich “niet de les laat lezen”. Verder ziet hij bij rijke landen “onwil om te betalen” voor de kosten die arme landen maken om zich te weren tegen een hogere zeespiegel en meer droogte.

Momentum

Toch is er volgens de gezant ook “veel momentum”. Dat de Verenigde Staten onder president Joe Biden weer mee willen doen, na vier jaar stilstand onder Donald Trump die het klimaatakkoord van Parijs opzegde, noemt Jaime “heel positief”. Dat geldt ook voor het recente besluit van China om geen kolencentrales in andere landen meer neer te zetten. Turkije gaat mogelijk alsnog het klimaatakkoord ondertekenen en ook bij landen als Zuid-Afrika en Indonesië ziet de klimaatgezant positieve ontwikkelingen. “Het is nog niet genoeg, maar we zijn aan het accelereren en dat is een goed teken.”