Koning-emeritus Juan Carlos mist herdenking staatsgreep

Vorsten

17/02/2021 2:13 pm

De gepensioneerde Spaanse koning Juan Carlos is niet uitgenodigd voor de herdenking van misschien wel het belangrijkste wapenfeit uit zijn in 2014 beëindigde koningschap: het tot de orde roepen van de strijdkrachten tijdens een poging tot staatsgreep op 23 februari 1981. De voorzitter van het Spaanse parlement heeft bekendgemaakt dat volgende week wordt stilgestaan bij de coup van ’23-F’, maar dat het koningshuis wordt vertegenwoordigd door koning Felipe.

Parlementsvoorzitter Meritxell Batet heeft geen toelichting gegeven op het programma van de herdenking in de Salón de Pasos Perdidos, noch op de lijst van de genodigden. Het niet inviteren van de hoofdrolspeler van veertig jaar geleden vloeit echter voort uit de beschuldigingen van corruptie die de afgelopen jaren zijn geuit aan het adres van Juan Carlos (83). Mede om die reden is hij vorig jaar augustus uitgeweken naar Abu Dhabi, waar hij sindsdien in een soort van zelf gekozen ballingschap verblijft.

Een terugkeer van koning Juan Carlos, die volgens intimi staat te trappelen om op het vliegtuig te stappen en de afgelopen dagen ook gevaccineerd is tegen het coronavirus, zou de hele herdenking overschaduwen. Het zou dan alleen nog maar gaan over de koning-emeritus en niet meer over de verankering en versteviging van de Spaanse democratie na de mislukte machtsgreep.

Bestorming

Op 23 februari 1981 bestormde de Guardia Civil onder leiding van Antonio Tejero het parlementsgebouw, waar gestemd werd over de aanwijzing van Leopoldo Calvo-Sotelo als nieuwe premier. Tejero rekende op steun van andere krijgsmachtonderdelen en wilde een einde maken aan het democratiseringsproces dat na het overlijden van dictator Francisco Franco in 1975 langzaam maar zeker was begonnen.

Koning Juan Carlos, die door Franco was aangewezen als opvolger en die door veel Spanjaarden werd gezien als diens zetbaas, verscheen enkele uren na de bestorming van het parlement op de televisie en gaf de militairen bevel terug te keren naar de kazernes. ‘De Kroon kan op geen enkele wijze acties accepteren van mensen die het democratisch proces verstoren dat door de Spanjaarden in een referendum is bekrachtigd’, aldus de in uniform gestoken Juan Carlos.

Dat optreden stelde zijn plaats in de geschiedenis veilig. Hij werd kampioen van het democratisch proces en stapte uit de schaduw van de dictator, aldus historici. Die herinnerden daar ook de afgelopen jaren aan toen Juan Carlos steeds meer werd verguisd vanwege zijn schimmige financiële handel en wandel.