De Japanse premier Yoshihide Suga maakt geen haast met het instellen van een commissie die met aanbevelingen moet komen om de keizerlijke troonopvolging zeker te stellen. Het parlement heeft daar in 2017 al om gevraagd maar de eerder dit jaar aangetreden Suga wil deze netelige discussie liever uit de weg gaan.
De Japan Times meldt woensdag dat hij zeker wil wachten tot na de parlementsverkiezingen die uiterlijk volgend jaar oktober gehouden moeten worden. Dan namelijk loopt het mandaat van het huidige lagerhuis af. Suga wil niet dat de discussie over de troonopvolging onderwerp van de verkiezingsstrijd wordt. “Het is volledig ongepast als politieke partijen daar verschillende meningen over uiten”, aldus een hoge regeringsfunctionaris.
Een groter obstakel is echter de mening van Suga. Anders dan een meerderheid van de bevolking die de laatste jaren via opiniepeilingen keer op keer naar voren is gekomen, wil de premier eigenlijk niet tornen aan het huidige systeem waarbij alleen mannelijke nakomelingen van een keizer op de troon kunnen komen. Het knelpunt daarbij is evenwel dat in de generatie na keizer Naruhito (60) slechts één jongen is geboren, de nu 14-jarige prins Hisahito, zoon van kroonprins Fumihito (55). De toekomst van de monarchie hangt geheel af van Hisahito.
Moderniseren
Vandaar dat al jaren stemmen opgaan om de basis van het keizershuis te verbreden of om de opvolgingsregels te moderniseren door ook vrouwen op de troon te laten komen, zoals de meeste Japanners zouden willen. Verbreding van de basis kan door de regel te wijzigen dat vrouwen bij hun huwelijk automatisch hun lidmaatschap van het keizershuis verliezen. Dat zou in elk geval voorkomen dat straks alleen Hisahito nog over is wanneer zijn zussen Mako (29) en Kako (26) en nichtje Aiko (19) in de toekomst trouwen.
Sugo vindt echter dat er heel goed moet worden nagedacht, bestudeerd en gewikt en gewogen alvorens er zelfs maar gedacht kan worden aan verandering. Er is volgens hem tijd genoeg want de huidige keizer kan nog jaren mee. Dus de gevraagde commissie kan nog wel even wachten. De premier denkt daarbij met name aan de conservatieve achterban van zijn partij die inderdaad vindt dat alles bij het oude moet blijven. Hoogstens zou volgens hen de keizer een bijvrouw kunnen nemen, zoals in vroeger tijden gebruikelijk, om nog een zoon te verwekken.