Vreemdelingenlegioen schittert op Spaanse feestdag

Vorsten

12/10/2020 2:38 pm

De hoofdrol bij de afgeslankte officiële viering van de Spaanse nationale feestdag was maandagmiddag op het plein voor het Koninklijk Paleis in Madrid voor het ‘Legión Española’, beter bekend als het Spaanse Vreemdelingenlegioen. Dat mocht met de meeste militairen voor koning Felipe en de aanwezige autoriteiten defileren vanwege het eigen eeuwfeest. Alleen moesten de mascottes, de altijd voor vertedering zorgende geiten, vanwege de aangepaste viering in de kazerne blijven.

Het Legión marcheerde pas het Plaza de la Armería op toen de eenheden van de andere krijgsmachtonderdelen het terrein weer hadden verlaten. Dit omdat de legionairs, velen volgens de toegestane traditie met baard onder het mondkapje en open hemd, een veel hoger marstempo aanhouden dan het gewone leger: 160 tot 190 stappen per minuut tegen de gebruikelijke 90. Het in 1920 door Felipe’s overgrootvader koning Alfonso XIII gestichte Legioen ging als slotakte dan ook als een wervelwind over het plein.

Voor de coronaversie van de viering van de nationale feestdag – die overigens in landsdelen als Catalonië en Baskenland van officiële zijde volledig wordt genegeerd, de premiers komen ook niet naar Madrid – was de gebruikelijke ceremonie uitgekleed tot de essentiële onderdelen. Daartoe behoorde het hijsen van de vlag, eerbetoon en kranslegging voor de gesneuvelde militairen, korte inspectie van de troepen, een fly-over van de Aguilas van de luchtmacht en daarna een minidefilé. In plaats van de 3500 militairen van vorig jaar waren er nu 527.

Civiele diensten

Eén nieuw element was er ook: leden van de civiele diensten als brandweer, politie, ambulance- en andere hulpdiensten waren ook uitgenodigd als erkenning voor hun inzet tijdens de coronacrisis van de afgelopen maanden. De medische troepen kregen eveneens extra aandacht bij de plechtigheid die naast koning Felipe ook werd bijgewoond door koningin Letizia en hun dochters Leonor en Sofía. Daarnaast was de voltallige regering aanwezig en de meeste leiders van de autonome regio’s en autonome steden Melilla en Ceuta.

De traditionele receptie na afloop in het paleis kwam te vervallen en ook was er geen publiek toegelaten op het plein, waar de militairen netjes afstand hielden maar waar Felipe toch een aantal handen schudde. Dat deed hij na het uitreiken van onderscheidingen, waarbij beide partijen wel handschoenen aanhadden. Buiten het paleis, uit het zicht maar wel hoorbaar, werden leuzen geschreeuwd: ‘leve de koning’ en ‘weg met de regering’.