De met duizenden manschappen uitgerukte politie van Bangkok heeft zaterdagmiddag niet ingegrepen toen demonstrerende studenten het bijna sacrale koninklijke veld Sanam Luang betraden. Dat was al enkele jaren verboden, maar de demonstranten hadden al aangekondigd het terrein naast het Grand Palace terug te willen winnen voor het volk. “Breng de macht terug bij het volk”, is ook het motto van de actie.
Op Sanam Luang vinden de koninklijke crematies plaats, in een voor die gelegenheid speciaal ter plekke gebouwd crematorium en aanverwante gebouwen. Koningin Máxima was daar in 2017 voor de crematie van de een jaar eerder overleden koning Bhumibol. Daarnaast wordt het veld, dat eigendom is van de gemeente Bangkok, gebruikt voor aanhankelijkheidsplechtigheden jegens het koningshuis. Demonstraties, zoals bijvoorbeeld op het Malieveld in Den Haag, zijn strikt verboden en vinden er normaal gesproken niet plaats.
Volgens waarnemers zijn er inmiddels 20.000 demonstranten, die zich eerder op de dag al hadden verzameld bij de naastgelegen Thammasat-universiteit. Het bestuur had de campus afgesloten, maar onder druk van de studenten werd de poort uiteindelijk toch geopend en gingen de demonstranten naar het voetbalveld. Van daar werd vervolgens opgetrokken naar Sanam Luang.
De studenten eisen een andere regering maar willen nadrukkelijk ook het m-woord ter sprake brengen: de monarchie, waarover in Thailand vanwege strenge wetten op majesteitsschennis eigenlijk alleen omfloerst kan worden gesproken. Bij een eerdere actie echter hebben de studenten dat taboe al doorbroken. Het is de bedoeling dat de studenten op en rond het veld en de campus overnachten en zondag naar het kantoor gaan van premier-generaal Prayut Chan-o-cha.
Dat op 19 september wordt actiegevoerd is niet toevallig. Op die datum in 2006 pleegde het Thaise leger een staatsgreep tegen de bij veel Thai buiten Bangkok populaire premier Thaksin Shinawatra, die nu in ballingschap leeft. Een van zijn opvolgers was zijn zus Yingluck, die in mei 2014 door een coup van generaal Prayut aan de kant werd gezet en die nu ook in het buitenland verblijft.