‘Thaise koning heeft zijn plichten verwaarloosd’

Vorsten

11/08/2020 11:24 am

Thaise media hebben dinsdag opdracht gekregen de eisen van studenten om de monarchie te hervormen niet te publiceren of te vermelden. Dat blijkt uit een verklaring van het paleis die in handen is van kritische volgers van het koningshuis. Maandag doorbraken actievoerende studenten een jarenlang taboe door in een declaratie te eisen dat Thailand een echte democratie wordt, met een koning die boven de partijen staat en zich niet met de politiek of leger bemoeit.

“Onze eisen zijn geen voorstel om de monarchie omver te werpen. Ze zijn een voorstel ter goeder trouw om de monarchie te kunnen blijven waarderen, binnen de democratie. Om in de huidige wereld zeker te zijn van de monarchie mag deze daarom geen politieke macht hebben. De monarchie moet gecontroleerd en bekritiseerd kunnen worden en verantwoordelijk gehouden, en het mag de bevolking niet tot last zijn”, aldus de verklaring van “Thammasat”, naar de universiteit waar hij door Panusaya Sithijirawattanakul werd voorgelezen.

Koning Vajiralongkorn die dinsdagavond vanuit Duitsland naar Thailand vliegt voor de verjaardag van koningin-moeder Sirikit, wordt in de verklaring herhaaldelijk op de vingers getikt. “Hij heeft zijn plichten als staatshoofd verwaarloosd en de belastingen gebruikt om plezier te zoeken en buiten het land te wonen. Dit gebeurt terwijl de mensen het moeilijk hebben door een economische neergang”, aldus een van de verwijten aan de koning. “Als er geen aanpassingen komen, zal het volk het vertrouwen in de monarchie verliezen.”

Eisen

Er wordt gevraagd om het grondwetsartikel te schrappen dat verbiedt om de koning ergens van te beschuldigen en het mogelijk te maken wangedrag van de koning te onderzoeken, ook moet het wetsartikel dat kritiek op het koningshuis bestraft, worden ingetrokken. Tevens wordt een duidelijke scheiding geëist tussen de persoonlijke bezittingen van de koning en dat wat onder het ministerie van Financiën zou moeten vallen. Tegelijkertijd moet de uitkering aan de koning worden verminderd “in overeenstemming met de economische omstandigheden van het land.”

Andere eisen gaan over de organisatie van de koninklijke huishouding, speciale privileges voor de koninklijke liefdadigheidsfondsen en de overdreven verheerlijking van de monarchie in het onderwijs.