De Servische kroonprins Aleksandar moet vrijdag zijn 75e verjaardag vieren zonder een groot feest. Vanwege de coronacrisis kunnen buitenlandse gasten niet naar Belgrado komen en zijn de mogelijkheid om veel mensen te ontvangen in het koninklijk paleis ook beperkt.
Aleksandar kwam op 17 juli 1945 op een bijzondere plek en onder bijzondere omstandigheden ter wereld: in suite 212 van het Londense Clardige’s hotel. Dat was door de Britten voor de duur van de bevalling tot Joegoslavisch grondgebied verklaard, zodat de eerstgeborene van de toenmalige koning Petar II en diens vrouw Maria ‘in eigen land’ werd geboren. Bij de doop niet lang daarna trad de huidige Britse koningin Elizabeth op als peetttante.
Het koningspaar was in maart 1944 getrouwd in de Joegoslavische ambassade, in aanwezigheid van de Britse koning George VI en een aantal in Londen in ballingschap wonende collega-vorsten: koningin Wilhelmina, koning Haakon VII van Noorwegen en koning George II van Griekenland.
Ballingschap
Tegen de tijd dat Aleksandar werd geboren, was de Tweede Wereldoorlog in Europa weliswaar al twee maanden teneinde, maar de nieuwe machthebbers in Belgrado waren tegen terugkeer van de koninklijke familie. Sterker nog, op 29 november van dat jaar werd de volksrepubliek uitgeroepen en kort daarna was Aleksandar na zijn vader staatsvijand nummer 2.
De kroonprins groeide dientengevolge op buiten Joegoslavië, terwijl het huwelijk van zijn ouders snel desintegreerde. Pas in 1991 kon hij voor het eerst legaal voet op Servische grond zetten. Het land – Joegoslavië – waarover zijn voorouders hadden geregeerd was toen al in ontbinding. Eén voor één stapten de deelrepublieken uit de federatie, zodat Aleksandar zich moest vastklampen aan de rompstaat Servië.
Het duurde daarna nog tien jaar alvorens hij zich ook daadwerkelijk vestigde in Belgrado, waar hij de beschikking kreeg over het koninklijk paleis. Sindsdien droomt Aleksandar met zijn tweede vrouw Katherine van herstel van de monarchie zoals dat in 1975 in Spanje na de dood van dictator Francisco Franco ook gebeurde. Vooralsnog echter is het niet meer dan een droom. Koningsgezinde politieke partijen hebben nooit voet aan de grond gekregen.