Meer protesten na verdwijning Thaise dissident

Vorsten

08/06/2020 8:37 pm

Uit protest tegen de verdwijning en ontvoering van de Thaise dissident Wanchalearm Satsaksit is maandag een actie gehouden bij de Cambodjaanse ambassade in Bangkok. Wanchalearm werd vorige week donderdag vlakbij zijn woning in Phnom Penh door gewapende mannen van straat geplukt en in een auto geduwd. Daarna is niets meer van hem vernomen. Gezien het lot dat eerder negen andere gekidnapte Thaise dissidenten trof, wordt er vanuit gegaan dat hij inmiddels is vermoord. Volgens velen met medeweten van koning Vajiralongkorn.

Wanchalearm, die zich onder meer uitsprak voor democratie en bescherming van de mensenrechten in Thailand en ook kritisch was op de monarchie, verbleef sinds 2014 in vrijwillige ballingschap in Cambodja. Vandaar liet hij vooral via internet van zich horen, tot woede en ergernis van de koning en van de in 2014 aangetreden junta, die zich vorig jaar omtoverde tot een burgerregering. Wanchalearm werd onder meer aangeklaagd vanwege overtreding van de wet die het gebruik van internet regelt en gesommeerd naar Bangkok te komen voor berechting.

Hij gaf daaraan geen gehoor, waarna de regering – naar verluidt met instemming, zo niet op aanwijzing van de in Duitsland wonende koning Vajiralongkorn – besloot tot een undercover actie in Phnom Penh. Daar zeggen de autoriteiten van geen verdwijning te weten en ook geen verzoek tot opsporing te hebben ontvangen uit Bangkok, waar de autoriteiten op hun beurt laten weten van een vermissing niets te weten en dat verdere vragen in Cambodja moeten worden gesteld.

De demonstranten voor de ambassade eisten opheldering over het lot van Wanchalearm, en op Twitter is de afgelopen dagen door meer dan 400.000 Thai actie gevoerd. Zelfs de Thaise Miss Universe 2017 liet van zich horen. “Ik mag het wel of niet met hem eens zijn, maar ik sta met het Thaise volk om te willen weten wat er is gebeurd en waar Wanchalearm nu is. Hoe kan het dat beide regeringen van niks weten?”, schreef ze in een boodschap maandag. “In wat voor land leven we als we niet eens vrijelijk onze mening kunnen geven?”