Koning Harald heeft vrijdagochtend in de vesting Akershus in Oslo een toespraak gehouden ter gelegenheid van de viering van de 75e verjaardag van de bevrijding van Noorwegen. “75 jaar zijn verstreken sinds een van de gelukkigste dagen in de geschiedenis van ons land: Eindelijk konden we de bevrijding vieren na vijf donkere oorlogsjaren. Vandaag zouden we dit samen groots vieren in het hele land. Paradoxaal genoeg is onze vrijheid beperkt. We kunnen de dag niet precies zo markeren als we hadden gewenst”, zei de koning. “Toch hebben we veel te vieren en zijn we dankbaar voor vandaag. We vieren vrede en vrijheid.”
Het was voor het eerst sinds begin maart dat Harald in de openbaarheid trad. Met koningin Sonja ging hij na een staatsbezoek aan Jordanië in quarantaine in zijn buitenverblijf Kongsetteren, en daarna bleef het bejaarde koningspaar in isolatie. Noorwegen heeft echter de maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten indammen, enigszins versoepeld en het koningspaar was vastbesloten het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken bij het nationaal monument in Akershus. Ook kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit waren aanwezig.
Harald memoreerde aan Carl Johan Oftedahl uit Stavanger die in de winter van 1941 in Duitse gevangenschap zat in Akershus. “Samen met enkele andere Noren werd hij door de nazi’s ter dood veroordeeld wegens zijn verzet. De laatste nacht dat hij daar woonde, was er één die hij belangrijk vond om over te brengen aan degenen die bleven: ‘Groet onze landgenoten en zeg dat ze Noorwegen in liefde moeten opbouwen.’ Dit is zelfs vandaag een goede boodschap”, aldus de koning.
Hij gaf vervolgens een opsomming van zaken waarvoor de Noren dankbaar kunnen zijn, en stelde dat tegenover de verschrikkingen en beperkingen van de oorlogsjaren. “We vieren een fundamentele kracht – waarvan we vandaag echt de waarde ervaren: vertrouwen. Ons vertrouwen in elkaar. En ons vertrouwen in iedereen die namens de gemeenschap belangrijke beslissingen neemt. Veel hiervan ontbrak ons tijdens de oorlogsjaren. En dit alles is tot op de dag van vandaag nog steeds een verre droom voor een groot deel van de wereldbevolking.”