Keizer Naruhito van Japan markeert vrijdag zijn eerste jaar op de troon. Volgens persbureau Kyodo, dat vrijdag (lokale tijd) stilstaat bij de troonswisseling van 2019, zoekt de nieuwe keizer nog naar de juiste invulling van zijn rol. Hij krijgt daarbij ook weinig speelruimte, zeker in vergelijking met zijn Europese collega-monarchen die zelf de toon van hun agenda kunnen bepalen. In Japan is dat in handen van het almachtige Bureau van de Keizerlijke Hofhouding, dat vooral de traditie streng bewaakt en eigen initiatief de kop indrukt.
De coronacrisis die in Japan al in een vroeg stadium raakte, heeft de keizerlijke agenda verder beïnvloed. Zo gingen in februari de openbare festiviteiten ter gelegenheid van Naruhito’s zestigste verjaardag niet door en moest eerder deze maand de plechtige inhuldiging van zijn broer Fumihito als kroonprins worden uitgesteld. Het voor volgende week gedachte staatsbezoek aan koningin Elizabeth is eveneens op de lange baan geschoven en de Olympische Spelen in Tokio gaan in elk geval dit jaar niet door. Over volgend jaar hangt een groot vraagteken.
Anders dan veel collega’s heeft de keizer zich tijdens de coronacrisis niet rechtstreeks tot de bevolking gericht. Maar het bureau liet wel een opmerking van de keizer uitlekken waarin hij zei oprecht te hopen “dat mensen nog nauwer samen komen en hun krachten zullen bundelen om de moeilijke situatie te boven te komen.” Naruhito maakte de opmerking voorafgaand aan een briefing die hij samen met echtgenote keizerin Masako kreeg van Shigeru Omi, een lid van de regeringscommissie die adviseert over de pandemie.
In de terugblik op het eerste jaar na de troonswisseling, waarbij Naruhito’s vader keizer Akihito op 30 april 2019 aftrad, merkt Kyodo op dat de vaak met gezondheidsproblemen kampende keizerin Masako geen enkele keer heeft verzuimd. Haar zelfvertrouwen groeit met elke geslaagde bijeenkomst, zo merkte een paleisingewijde op.