Koning ziet in Tilburg succes van gemeente met lef

Vorsten

11/02/2020 5:23 pm

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag met eigen ogen kunnen zien wat voor moois tot stand kan komen als een gemeente niet bang is om burgers het initiatief te laten nemen. In Tilburg bracht hij een werkbezoek aan de Piushaven en daarna aan het splinternieuwe Spoorpark, een nieuwe parel van de Brabantse stad die is aangelegd op een voormalig terrein van Van Gend & Loos.

De haven is tot bloei gebracht in wat Tilburgers vroeger een ‘gribus’-buurt noemden, een industriewijk waarin zich maar weinig mensen bewust waren van het water. Al in 1993 begon een aantal buurtbewoners zich daarvoor te interesseren, en nu bijna dertig jaar later is de Piushaven een visitekaartje van de stad. De koning hoorde in een ontmoeting met betrokkenen dat een van de uitdagingen nu is te zorgen dat de balans tussen wonen, werken en ondernemen in evenwicht blijft.

Willem-Alexander wilde weten waar vanuit de haven naartoe gevaren kan worden. De koninklijke Lemsteraak De Groene Draeck kan er in elk geval terecht, zo werd hem verzekerd – “met gestreken mast” wist de koning – en hij werd alvast uitgenodigd om in 2023 het jubileum van de Piushaven te komen meevieren. “Dat wordt een heel groot feest”, aldus stichtingsvoorzitter Caroline Docters van Leeuwen.

Burgerinitiatief en lef

Na een wandeling langs de haven ging de koning naar het Spoorpark, waar kwartiermaker Lucy Bathgate hem ondanks hagel, regen en wind een royale rondleiding gaf. Zij wist in dit enorme park haar droom ‘Levend water in de stad’, die in het Dromenboek bij Willem-Alexanders inhuldiging werd opgetekend, te verwezenlijken. Het park geeft in feite 22.000 Tilburgers die wonen binnen een cirkel van tien minuten lopen en die geen tuin hebben, een plek voor ontspanning.

Het succes verraste zelfs de architecten, zo vertelden ze na afloop van het koninklijk bezoek. Maar er was behalve burgerinitiatief – vrijwilligers hebben voor de plannenmakerij en uitvoering gezorgd, met succes – ook lef voor nodig van de gemeente. Die moest niet alleen zo’n groot stuk kostbare grond onbebouwd laten, maar ook vertrouwen hebben in de eigen burgers. “Het was best moeilijk om op mijn handen te moeten zitten”, vertrouwde verantwoordelijk wethouder Berend de Vries de koning toe.

Windmolenpark

In het net een maand geopende T-huis, waar de uitbater volkomen werd verrast door de komst van de koning, kreeg Willem-Alexander over andere succesvolle projecten te horen, waaronder de energiecoöperaties verzameld in De Spinderwind. De koning was vol lof en bewondering dat zij een windmolenpark tot stand hadden weten te brengen zonder ook maar een procedure bij de Raad van State of bezwaarschrift. “Heel bijzonder.”

De koning is al langer geïnteresseerd in wat burgerinitiatieven kunnen bereiken. Hij trekt met enige regelmaat het land in om er uit eerste hand meer over te weten te komen. Dit keer dus in Tilburg, dat zelfs een adviseur heeft aangesteld om te helpen de plannen te realiseren en ook snel antwoord te kunnen geven.