Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag een krans gelegd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust. Hij deed dat aan het einde van het Wereld Holocaust Forum in Yad Vashem, het herinneringscentrum, in Jeruzalem.
Willem-Alexander plaatste zijn krans in gezelschap van bijna 50 andere staatshoofden en regeringsleiders, onder wie de koningen van België en Spanje, de presidenten van Rusland, Duitsland, Argentinië en Frankrijk, de gouverneurs-generaal van Australië en Canada en de top van de Europese Unie.
Voorafgaand aan de kranslegging aan de voet van het monument voor de Opstand in het Getto van Warschau, luisterde de koning tijdens het Forum naar een reeks toespraken die het herdenken van de Holocaust en de strijd tegen antisemitisme als leidraad hadden. “Als we zeggen ‘Nooit weer’ dan betekent dat er geen einde komt aan het herdenken”, zei de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier.
“Niet alleen mensen werden vernietigd in de crematoria van Auschwitz. Menselijke waardigheid, vrijheid en solidariteit gingen ook op in de rook van de crematoria”, aldus de Israëlische president Reuven Rivlin.
Volgens de Britse prins Charles mag de Holocaust nimmer een simpel historisch feit worden. “We mogen nooit vergeten, het verhaal moet altijd worden verteld. De lessen die we eruit hebben geleerd zijn nog altijd relevant.” Andere sprekers waren de presidenten van Israël, Rusland en Frankrijk en vicepresident Mike Pence namens de Verenigde Staten.
Koning Willem-Alexander vertrekt aan het begin van de avond uit Israël. Maandag, internationale Holocaustdag, woont hij samen met koningin Máxima en minister-president Mark Rutte in Polen de herdenking bij van de bevrijding van Auschwitz, precies 75 jaar geleden.