Koning Willem-Alexander brengt deze week een bliksembezoek van 24 uur aan Israël. Aanleiding is het vijfde Wereld Holocaust Forum dat donderdagmiddag wordt gehouden in het herdenkingscentrum Yad Vashem in Jeruzalem.
De Israëlische president Reuven Rivlin heeft daarvoor tientallen staatshoofden en regeringsleiders uitgenodigd, onder wie de presidenten van Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland. Naast Willem-Alexander zijn de koningen van België en Spanje aanwezig, alsmede groothertog Henri van Luxemburg, kroonprins Haakon van Noorwegen en prins Charles.
De Britse troonopvolger prins Charles is naast Vladimir Poetin een van de sprekers en de bijeenkomst wordt afgesloten met een kranslegging door elk van de delegaties bij het monument voor de Opstand van het Warschau Getto.
Diner
Koning Willem-Alexander werkt naast het officiële gedeelte van het programma, dat woensdagavond ook een diner omvat bij de president, een korte eigen agenda af. Dat bestaat uit een rondleiding donderdagmorgen door Yad Vashem, waarbij het accent ligt op de Nederlandse elementen, en een bezoek aan verzorgingshuis Beth Juliana in Herzliya. Daar wonen voormalige Nederlandse Joodse ouderen, onder wie ook overlevenden van de Holocaust.
Het is de eerste keer dat Willem-Alexander in een officiële hoedanigheid naar Israël gaat. Zijn visite komt 25 jaar na het eerste en tot nu enige Nederlandse staatsbezoek aan Israël. In 1995 waren koningin Beatrix en prins Claus in Jeruzalem, waar ook zij Yad Vashem bezochten. Later dat jaar woonde Beatrix de begrafenis bij van de vermoorde premier Yitzhak Rabin.
Koningin Juliana moest tot na haar troonsafstand wachten tot ze toestemming kreeg naar Israël te reizen. Dat was, zo zei ze in oktober 1986, een lang gekoesterde droom. Omdat het een privébezoek betrof, hadden de oud-vorstin en prins Bernhard meer bewegingsvrijheid. Dat was tien jaar eerder, toen Beatrix en Claus privé in Israël waren, veel minder geweest om de Arabische buurlanden niet voor het hoofd te stoten.