Erfgoedwet geëvalueerd om Rubens Christina

Vorsten

21/02/2019 2:02 pm

Een onafhankelijke commissie onder leiding van oud-D66-leider Alexander Pechtold is aangesteld om de Erfgoedwet te onderzoeken, laat cultuurminister en partijgenoot Ingrid van Engelshoven weten. Het team gaat kijken of of kunst in handen van particulieren voldoet aan de regels om ervoor te zorgen dat de werken in Nederland kunnen blijven. De aanleiding voor het onderzoek is de ophef die ontstond rond een tekening van Peter Paul Rubens die prinses Christina liet veilen.

“Onvervangbare en onmisbare” voorwerpen en verzamelingen van particulieren worden nu al beschermd door de wet. Het gaat dan om zaken die bijzonder waardevol zijn voor de geschiedenis, de wetenschap of de kunst. Zij staan ingeschreven in een register en mogen alleen met toestemming van de overheid naar het buitenland. Van Engelshoven vraagt zich af of er geen belangrijke kunstschatten buiten de regels vallen en vervolgens naar het buitenland verdwijnen.

Kunsthistoricus Pechtold zwaaide in oktober af als D66-leider. De gewezen veilingmeester voerde jarenlang het woord over kunst en mobiliseerde drie jaar geleden het Binnenhof om Rembrandts Marten en Oopjen naar Nederland te halen. De commissie moet gaan onderzoeken of het register met beschermde kunst wel compleet is en of de criteria wel goed zijn vastgesteld. Ook gaat zij bekijken of exportvergunningen wel correct verleend of geweigerd worden. De commissie gaat de Nederlandse regels vergelijken met die in het buitenland.

Vorige maand zagen musea en kunstliefhebbers met lede ogen aan hoe prinses Christina kunst liet veilen die zij graag voor Nederland hadden behouden. De Rubens, een schets van een bijna naakte jongeman met geheven armen, was ingebracht bij het veilinghuis Sotheby’s in New York en ging voor ruim 8,2 miljoen dollar (bijna 7,2 miljoen euro) onder de hamer. Het is niet bekend wie de tekening heeft gekocht. De Rubens was het topstuk van in totaal dertien kunstwerken van de Oranjes die onder de hamer gingen.