Vlak voor de dertigste sterfdag van de Japanse keizer Hirohito, op 7 januari, heeft de krant Asahi Shimbun inzage gekregen in een tot nu toe onbekende schat aan met potlood geschreven gedichten. Het gaat om 252 ‘waka’ – klassieke Japanse gedichten – die hij in de laatste jaren van zijn leven heeft geschreven. In een aantal uit de keizer zijn spijt en schaamte over de oorlogsjaren, waarin hij over Japan regeerde.
De gedichten komen uit het persoonlijke bezit van iemand die anoniem wil blijven, maar die volgens de krant duidelijk regelmatig contact had met Hirohito (1901-1989). De waka zijn geschreven op 29 blaadjes, die alle het kenmerk hebben van het Keizerlijk Hofagentschap. In de marges maakte de keizer aantekeningen en verbeteringen. Over de authenticiteit van de tussen 1985 en 1988 geschreven gedichten bestaat dan ook geen enkele twijfel.
Van Hirohito, die in 1926 op de Chrysantentroon kwam en wiens regeringstijdperk Showa heet, zijn door het Agentschap 870 gedichten verzameld. Slechts 41 van de nu gevonden waka’s komen in die verzameling voor, de rest is nieuw, zo bleek nadat de krant wetenschappers naar de vondst had laten kijken.
Dagelijks voorgedragen
De gedichten bieden een inzicht in het denken van de keizer, wiens regering altijd in het teken is blijven staan van de Tweede Wereldoorlog. Zo dichtte de keizer bij zijn diamanten regeringsjubileum op 29 april 1986: Viering ontvangen / Van de mensen / Ik ben gelukkig maar / Terugkijkend / Ik schaam me.
Hirohito werd na zijn overlijden opgevolgd door zijn zoon Akihito (85) die deze week dertig jaar op de troon zit en die op 30 april afstand doet ten gunste van zijn zoon Naruhito. Leden van de Japanse keizerlijke familie schrijven nog steeds gedichten in de waka stijl en gedichten worden nog dagelijks tijdens een plechtige bijeenkomst in het paleis voorgedragen.