Getouwtrek over kosten hek vakantievilla

Vorsten

20/08/2014 3:50 pm

WASSENAAR – Koninklijk Huis en beveiliging kunnen niet meer zonder getrouwtrek over openbaarmaking van de kosten. Dat blijkt uit de reacties op het nieuws dat RTL woensdag bracht over de kosten van erfpacht voor het stuk grond dat nodig is voor de bouw van een veiligheidshek rond de Griekse villa van koning Willem-Alexander.

De eigenares van de grond ontvangt 461.000 euro, en is het voor dat bedrag dertig jaar kwijt aan de pachtende Nederlandse staat. D66-leider Alexander Pechtold wilde woensdag meteen weten waarom het kabinet dat niet eerder had verteld en waarom journalistiek speurwerk steeds weer tot ophef moest leiden over vakantie-woningen en/of beveiliging.

De Kamer had in dit geval immers al eerder gevraagd om meer duidelijkheid. Minister-president Mark Rutte had toen geantwoord dat er een betonnen steiger was aangelegd bij het huis, en dat er grond in erfpacht was verkregen voor de bouw van een hek. Over de kosten wilde hij niets kwijt, geheel in lijn met antwoorden die zijn voorganger Jan Peter Balkenende vijf jaar eerder gaf ten aanzien van de beveiliging van het vakantieverblijf in Machangulo in Mozambique. Daar speelde niet zozeer een hek – dat was er op het afgelegen schiereiland al – een rol, maar de kosten van het overvliegen en huisvesten van beveiligers. Mozambique werd ook als onveilig land beschouwd, en de veronderstelling was dat er extra beveiligers nodig waren.

Negatieve berichtgeving

Willem-Alexander en Máxima moesten uiteindelijk hun woning opgeven na een aanhoudende stroom negatieve berichtgeving over het huizenproject, de ontwikkeling daarvan en hun idee van vakantievieren aan de andere kant van de wereld. Het paar was daar nog lang bitter over, maar nam bij de aankoop van een nieuw vakantiehuis extra voorzorgsmaatregelen om niet weer in een mediastorm terecht te komen.

Zo bekeek Veiligheid en Justitie van tevoren of de Griekse villa goed te beveiligen was. Het prinselijk paar kreeg akkoord, en mocht zich verder ook niet met de noodzakelijke maatregelen bemoeien. Dorpelingen deden dat echter wel en stapten ook naar de media. Ze waren het niet eens met de aanleg van een betonnen steiger, en zagen het veiligheidshek ook niet zitten en vreesden voor de wettelijk vastgelegde vrije toegang tot de kust. Dat leidde weer tot vragen en opmerkingen in Nederland over de maatregelen, die geld bleken te kosten. En daarvan wil de Kamer weer weten of die kosten noodzakelijk zijn.