MOSS – Het Noorse kroonprinselijk paar komt donderdag volop in actie ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de zogenoemde Conventie van Moss. Die leidde er in augustus 1814 toe dat buurland Zweden de eerder dat jaar aangenomen Noorse grondwet respecteerde en dat Noorwegen op betere voorwaarden gekoppeld werd aan Zweden.
Noorwegen was op 14 januari 1814 losgemaakt van Denemarken, dat tijdens de oorlogen van de Franse keizer Napoleon aan de verkeerde kant had gestaan. Zweden kreeg Noorwegen toegewezen, maar de Noren zelf hadden andere ideëen. In mei van dat jaar werd in Eidsvoll een grondwet aangenomen en uit Denemarken werd een kandidaat-koning – kroonprins Christian Frederik – gehaald.
De Zweedse koning Karl XIII kon dat niet over zijn kant laten gaan. Hij had net de Franse generaal Jean Baptiste Bernadotte aangewezen als kroonprins, en deze stuurde het Zweedse leger af op Noorwegen. De Noren konden maar weinig tegenstand bieden.
Overeenkomst
In Moss kwamen de strijdende partijen tot een overeenkomst. Noorwegen werd niet ingelijfd, maar er kwam een personele unie: de koning van Zweden werd ook apart koning van Noorwegen en de grondwet werd geaccepteerd.
In Moss wordt daar donderdag in aanwezigheid van kroonprins Haakon, die ook een toespraak ‘voor de vrede’ zou houden, en kroonprinses Mette-Marit uitgebreid bij stilgestaan. Het was de laatste keer dat Zweden oorlog voerde. In 1905 werd Noorwegen geheel zelfstandig en ook toen werd de koning uit Denemarken gehaald.