In de serie ‘Achter de deuren van’ betreed je de mooiste paleizen. Neem een uniek kijkje op Paleis Noordeinde, het werkpaleis van het koningspaar, al is het volgens koning Willem-Alexander meer dan gewoon een werkplek. ‘Het is ook een plek met een markante geschiedenis van bijna 500 jaar’, aldus de koning.
Puttikamer
De Puttikamer is in 1861 voor koningin Sophie, eerste echtgenote van koning Willem III, ingericht. In deze ruimte wordt wekelijks vergaderd door koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun staf. Ook prinses Beatrix is hier regelmatig bij aanwezig. Putti is het meervoud van putto, een naakt mollig kinderfiguurtje dat vooral voor in de renaissance en barok veel werd afgebeeld. Meerdere zitmeubelen in de kamer werden destijds gestoffeerd met textiel met putti, in 1984 werd de stof opnieuw geweven voor de wandbespanning.
Koninginnetrap
Als toenmalig koningin Beatrix in de jaren 80 Noordeinde laat restaureren en verbouwen tot werkpaleis, wordt er op verschillende plekken hedendaagse kunst toegevoegd. Zoals het plafond boven de Koninginnetrap, voorzien van een schildering door Rudi van de Wint, en deuren naar ontwerp van Marte Röling in de voorvestibule.
Balkonkamer
De Balkonkamer is een van de oudste kamers van het paleis. Op het balkon dat vanuit deze kamer te betreden is, staat de koninklijke familie elk jaar op Prinsjesdag te zwaaien naar de menigte buiten. Binnen ontvangt koning Willem-Alexander op woensdagochtenden pas benoemde ambassadeurs voor de overhandiging van hun geloofsbrieven. Ook vond hier in 2013 het televisie-interview met de koning en koningin plaats dat aan de vooravond van de inhuldiging werd uitgezonden.
Galerijzaal
De Galerijzaal is ruim 24 meter lang en daarmee de op een na langste zaal van het paleis. Deze ruimte wordt geregeld als eetzaal gebruikt, er kan voor 74 mensen gedekt worden.
Kleine Balzaal
De Kleine Balzaal wordt ook wel de Kleine Danszaal genoemd. In 1854 zijn drie ruimtes door architect Henri Camps samengevoegd tot een zaal voor het ontvangen van kleine gezelschappen en voor het houden van intieme huisconcerten. In het vertrek kan het middengedeelte van de achterwand worden verschoven waardoor er ruimte ontstaat voor een orkestbak.
Indische Kamer
In 1901 kreeg koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar huwelijk met prins Hendrik van de bevolking van toenmalig Nederlands-Indië een compleet oosters interieur cadeau. Voor de bouw van deze Indische Kamer werden twee ruimtes van het paleis samengevoegd. Vijf jaar lang is met man en macht gewerkt aan de kamer die volledig is samengesteld uit Javaans houtsnijwerk. Hierbij zijn geen spijkers gebruikt.
Marot Eetzaal
In deze zaal vinden jaarlijks de uitblinkerslunches plaats die de koning en koningin aanbieden aan mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Daarnaast wordt deze ruimte regelmatig gebruikt door gasten die verblijven in de naastgelegen logeervleugel. Langs de muren zijn verschillende dienbufetten te zien. Een van de stoelen aan tafel is vijf centimeter lager; dit was de stoel van koningin Emma.