In de ogen van de Spanjaarden doet koning Felipe zijn werk uitstekend. Bij een opiniepeiling in opdracht van de krant ABC oordeelde 75,3 procent van de ondervraagden positief over de in 2014 aangetreden koning.
Dat is het hoogste cijfer dat sinds het herstel van de monarchie in 1975 is gegeven. Juan Carlos kwam voordien niet verder dan 74,8 procent en kort voor de aankondiging van zijn aftreden was het nog maar 37,2 procent.
Koning Felipe krijgt echter niet het hoogste waarderingscijfer van de koninklijke familie. Dat is voorbehouden aan zijn moeder koningin Sofia, die later dit jaar tachtig jaar wordt. Haar inzet voor Spanje en haar professionaliteit worden beloond met 76,2 procent instemming. Dat de koningin ondanks alle onthullingen over de infideliteit van haar man haar werk is blijven doen en Spanje voorop heeft gesteld, wordt hoog op prijs gesteld.
Juan Carlos
De rapportcijfers van koning-emeritus Juan Carlos en koningin Letizia zijn minder hoog. De echtgenote van Felipe krijgt waardering van 58,1 procent van de Spanjaarden, terwijl Juan Carlos langzaam omhoog aan het krabbelen is: 54,7 procent. Dat is 20 procent meer dan vier jaar geleden.
De waardering voor de koning en de monarchie is het hoogst bij kiezers van de Volkspartij PP (86,6 procent) en zoals te verwachten het laagst onder voorstanders van de republiek (17 procent). Juan Carlos krijgt ook hogere cijfers van Spanjaarden die de transitie van dictatuur naar democratie in de jaren zeventig en tachtig bewust hebben meegemaakt dan van de jongeren.